Ideeën voor zelfgemaakte kerstcadeaus: het leukste om te geven én te krijgen

Kerstmis is de tijd van het jaar waarin we de magie van het geven en ontvangen van geschenken vieren. De cadeaus lijken ieder jaar maar duurder en duurder te worden en iedereen wil elkaar natuurlijk overtreffen. Toch hoeven leuke, speciale cadeaus helemaal niet zo prijzig te zijn. Sterker nog, de leukste cadeaus zijn de cadeaus die je zelf gemaakt hebt. In deze blog vertellen we je waarom juist die cadeaus leuk zijn om te geven en te krijgen en geven we je ideeën voor de leukste zelfgemaakte kerstcadeaus.

Waarom zelfgemaakte cadeaus het leukst zijn

Kerst draait niet alleen om het uitwisselen van materiële geschenken, maar ook om het delen van warmte, liefde en genegenheid. Zelfgemaakte kerstcadeaus zijn een perfecte manier om juist je liefde te uiten naar een ander. Hier zijn enkele redenen waarom ze zo bijzonder zijn:

 • Een persoonlijk tintje: Zelfgemaakte geschenken worden met zorg en aandacht gemaakt. Ze laten zien dat je de tijd hebt genomen om iets speciaals te creëren voor de ontvanger.
 • Uniek en origineel: Zelfgemaakte geschenken zijn altijd uniek. Je kunt ze aanpassen aan de smaak en interesses van de ontvanger, wat resulteert in een uniek cadeau dat nergens anders te vinden is.
 • Creatieve uitlaatklep: Het maken van zelfgemaakte geschenken geeft je de kans om je creativiteit te uiten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Budgetvriendelijk: Zelfgemaakte cadeaus zijn vaak budgetvriendelijker dan kant-en-klare geschenken. Je kunt hoogwaardige cadeaus maken zonder je portemonnee te belasten.

Wat kun je maken?

Heb je niet direct inspiratie gekregen voor het perfecte zelfgemaakte kerstcadeau? Geen probleem, wij hebben wel wat ideeën voor je! 

Originele kersthangers voor in de boom

Kerstversieringen zijn een integraal onderdeel van de feestdagen. Zelfgemaakte ornamenten of kersthangers kunnen een speciale betekenis toevoegen aan de kerstboom en kunnen ieder jaar weer terugkomen. Hier zijn enkele ideeën om unieke ornamenten te maken:

 • Kerstballen met foto’s: Druk favoriete familiefoto’s af op kleine fotopapieren en plaats ze in doorzichtige kerstballen. Voeg wat glitter of kunstsneeuw toe voor een feestelijke uitstraling en klaar is je kerstbal!
 • Houten ornamenten: Snijd houten ornamenten in vormen zoals sterren, harten of engelen. Laat je creativiteit de vrije loop met schilderen, beplakken met papier of zelfs decoupage.
 • Slingers: Maak je eigen slingers door kralen om een lint te rijgen en eventueel pailletten op het lint te plakken. Deze kunnen worden opgehangen in de boom.

Fotogeschenken

Fotogeschenken zijn altijd een goed idee en een prachtige manier om dierbare herinneringen te delen en te bewaren. Hier zijn enkele ideeën voor fotogeschenken:

 • Fotocollages: Maak een collage van foto’s die speciale momenten van het afgelopen jaar weergeven. Dit kan ingelijst worden of als poster worden afgedrukt.
 • Fotoboeken: Creëer een fotoboek met hoogtepunten van het afgelopen jaar. Er zijn tal van online tools beschikbaar om gemakkelijk aangepaste fotoboeken te maken.
 • Fotokalenders: Ontwerp een persoonlijke kalender met foto’s van geliefden en belangrijke data. Deze kalender kan het hele jaar door worden gebruikt en herinnert aan speciale momenten.
 • ‘Gewoon’ een ingelijste foto: Dit lijkt misschien heel saai en afgezaagd, maar toch maak je iemand hier vaak hartstikke blij mee. Zeker als je de foto inlijst in een mooie fotolijst en er een passe partout aan toevoegt. Kijk hier voor een passende passe partout: https://www.fotolijsten.nl/passe-partout.

Gebreide sjaals, mutsen en wanten

Breien is een ambachtelijke activiteit die niet alleen warmte en comfort biedt, maar ook een persoonlijk tintje aan je cadeau toevoegt. Je kunt van alles maken als je een beetje kunt breien, maar wil je iets maken waar iemand echt wat aan heeft, kies dan voor een sjaal, een muts of wanten. Zorg dat je wol of garen gebruikt in kleuren waarvan je weet dat de ontvanger er een liefhebber van is.

 

Ideeën voor zelfgemaakte kerstcadeaus: het leukste om te geven én te krijgen
Schuiven naar boven